Холестерин (ХС, холестерол) - жироподібна речовина, життєво-необхідна організму. Холестерин бере участь в утворенні клітинних мембран всіх органів і тканин тіла. На основі холестерину утворюються гормони, які беруть участь в рості, розвитку організму і реалізації функції відтворення. З холестерину утворюються жовчні кислоти, які входять до складу жовчі, завдяки їм в кишечнику всмоктуються жири.
Холестерин не розчиняється у воді, тому для циркуляції по організму він "упаковується" в білкову оболонку, що складається зі спеціальних білків - аполіпопротеїнів. Одержаний комплекс (холестерин + аполіпопротеїн) називається ліпопротеїном. У крові циркулює кілька типів ліпопротеїнів, що розрізняються компонентним складом:
ліпопротеїни дуже низької щільності (ЛПДНЩ),
ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ),
ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ).
ХС-ЛПНЩ і ХС-ЛПДНЩ вважаються "поганими" видами холестерину, так як вони сприяють утворенню бляшок в артеріях, ХС-ЛПВЩ, навпаки, називають "хорошим", так як складі ЛПВЩ видаляються надлишкові кількості холестерину. Аналіз на загальний холестерин показує сумарну кількість холестерину (і "поганого", і "хорошого"), що циркулює в крові у вигляді ліпопротеїнів.
У печінці виробляється достатня для потреб організму кількість холестерину, однак частина надходить з їжею, в основному з м'ясом і жирними молочними продуктами. Якщо у людини є спадкова схильність до підвищення холестерину або вона вживає занадто багато холестеринвмісної їжі, то рівень холестерину в крові може підвищуватися і завдавати шкоди організму. Надлишкові кількості холестерину відкладаються в стінках судин у вигляді бляшок, які можуть обмежувати рух крові по судині, а також роблять судини більш жорсткими (атеросклероз), що значно підвищує ризик захворювань серця (ішемічної хвороби, інфаркту) і інсульту.
Одиниці виміру - ммоль/л
Референтні значення: | |
нормальні показники | до 5,2 |
пограничні показники | 5,2 - 6,2 |
високі показники: | більше 6,2 |