Ліпаза

Ліпаза - один з декількох ферментів, які виробляються в підшлунковій залозі і входять до складу панкреатичного соку. Амілаза розщеплює вуглеводи, протеази - білки, а ліпаза розщеплює жири. З підшлункової залози панкреатичний сік, що містить ліпазу, через панкреатичний протік потрапляє в дванадцятипалу кишку, де допомагає переварити їжу.

У нормі тільки невелика кількість ліпази циркулює в кров'яному руслі (через природне оновлення клітин підшлункової залози). Коли відбувається пошкодження підшлункової залози, як при панкреатиті, або панкреатичний протік блокується каменем або пухлиною, ліпаза починає у великих кількостях потрапляти в кровотік, а потім і в сечу.

Показання для призначення

  • Дане дослідження проводять, коли є ознаки патології підшлункової залози: інтенсивний біль в животі та спині ("оперезуючий біль"), підвищення температури, втрата апетиту, блювота.
  • Тест на ліпазу може бути призначений для контролю за ефективністю лікування, а також для того, щоб дізнатися, підвищується чи знижується активність ліпази при захворюваннях підшлункової залози.

Одиниці виміру - Од/л

Референтні значення:
13 - 60
Вартість 110 грн
Код: 2108
Термін виконання (днів) - 1
Матеріал для дослідження: Венозна кров


Метод дослідження - Ферментативно-колориметричний