Лептин

     Гормон, який продукується жировою тканиною (а також плацентою, слизовою дна шлунку, скелетними м'язами, епітелієм молочних залоз). Лептинемія зростає зі збільшенням огрядності і знижується при зменшенні кількості жирової тканини. У нормі підвищення рівня лептину пригнічує апетит (пригнічує секрецію в гіпоталамусі нейропептіда Y, який бере участь у формуванні почуття голоду, і стимулює активність симпатичної нервової системи). Пригнічує секрецію інсуліну, викликає інсулінорезистентність скелетних м'язів і жирової тканини, посилює термогенез.
Надлишок лептину створює високу ймовірність тромбозу. Генні мутації, що призводять до дефіциту лептину або дефекту рецепторів лептину, призводять до масивного ожиріння (яке піддається лікуванню із застосуванням екзогенного лептину).Грає роль фізіологічного сигналу про достатність енергетичних ресурсів організму для виконання репродуктивної функції і впливає на стероїдогенез в яєчниках. У період пубертату відбувається підвищення концентрації в крові лептину. Зміни рівня лептину пов'язують з механізмами розвитку аменореї, обумовленої anorexia nervosa, bulimia nervosa, а також надмірними фізичними навантаженнями у жінок-атлетів. У цих ситуаціях рівень лептину знижений. Дефіцит лептину призводить до гіпопітуїтаризму, який включає гонадотропін-, СТГ- і тиреоїдний дефіцит.

Показання для призначення

1. Діагностика патогенезу ожиріння.
2. Виявлення факторів ризику серцево-судинних захворювань.
3. Прогнозування ризику розвитку цукрового діабету.
4. Дослідницькі цілі -для вивчення патофізіологічних розладів харчової поведінки, деяких форм цукрового діабету, безпліддя і затримки статевого дозрівання.

Маркер

Маркер регуляції енергообміну та маси тіла

Клінічна значущість

  1.  Діагностика патогенезу ожиріння.
  2.  Виявлення факторів ризику серцево-судинних захворювань
  3.  Прогнозування ризику розвитку цукрового діабету.

Підготовка до дослідження:

Перед здачею аналізу необхідно узгодити з лікарем прийом та можливу відміну лікарських препаратів.

  • важливою умовою для лабораторних досліджень є здача крові натщесерце.
  • За 6-12 год до здачі аналізу слід виключити вживання їжі, алкоголю, куріння та обмежити фізичну активність. Допускається вживання питної негазованої води;
  • Дітям до 1 року — бажано здати кров перед наступним годуванням або витримати максимально можливу паузу між годуваннями.
  • Дітям до 3-х років — мінімальний період голодування 6 годин.

Референтні значення:

Жінки : 3,7 – 11,1 нг/мл
Чоловіки : 3,8 – 5,6 нг/мл

Інтерференція:


Фактори підвищення: Інсулін, нікотин
Фактори зниження: Тестостерон, кофеїн (пригнічує синтез, але підсилює дію лептину)

Інтерпретація:


Підвищення: Ожиріння, інсуліннезалежний цукровий діабет, посилене харчування, дефект рецепторів до лептину
Зниження:  Голодування, зниження маси тіла, ожиріння, пов'язане з генетичним дефіцитом лептину

Вартість 710 грн
Код: 2305
Термін виконання (робочих днів): 6
Матеріал для дослідження: Венозна кров