α-Амілаза

Амілаза - один з декількох ферментів, які виробляються в підшлунковій залозі і входять до складу панкреатичного соку.  Ліпаза розщеплює жири, протеази - білки, а амілаза - вуглеводи.  З підшлункової залози панкреатичний сік, який містить амілазу, через панкреатичний протік потрапляє в дванадцятипалу кишку, де допомагає переварити їжу.  Розміри молекули амілази настільки малі, що вона здатна проходити через нирковий бар'єр і потім виділятися з сечею.

У нормі тільки невелика кількість амілази циркулює в кров'яному руслі (через відновлення клітин слинних і підшлункової залоз) і потрапляє в сечу.  Коли відбувається пошкодження підшлункової залози, як при панкреатиті, або якщо панкреатичний протік блокується каменем або пухлиною, амілаза починає у великих кількостях потрапляти в кровотік, а потім і в сечу. Цей фермент також виділяється слинними залозами, протоки яких відкриваються в ротову порожнину.  Тому його активність в сечі може підвищуватися при патології слинних залоз. Невеликі кількості амілази утворюються в яєчниках, кишечнику, бронхах і скелетної мускулатури.

Показання для призначення

  • При симптомах патології підшлункової залози: інтенсивного болю в животі та спині ("оперізуючий боль"), підвищенні температури, втраті апетиту, блювоті.
  • При контролі за ефективністю лікування порушень підшлункової залози.
  • Під час спостереження за тим, як підвищується або знижується активність амілази при захворюваннях підшлункової залози.

Одиниці виміру - Од/л

Референтні значення:
28 - 100
Вартість 100 грн
Код: 2105
Термін виконання (днів) - 1
Матеріал для дослідження: Венозна кров


Метод дослідження - Кінетичний

Базується на залежності швидкості хімічних реакцій від концентрацій реагуючих речовин